Plan de activitati pentru diminuarea violentei in scoala si in colectivele de clasa
In urma investigatiilor si interviurilor luate cu diferiti actori, cauzele cele mai frecvente ala violentei s-au dovedit a fi:
- Lipsa motivatiei de invatare
- Imaginea de sine negativa
- Modelul comportamental violent din familie, grupul de varsta, cartier
- Lipsa suportului emotional pozitiv
- Evenimentele scolare traite de copii ca esec
- Lipsa implicarii parintilor, familiei
- Preconceptii legate de etnie
- Lipsa empatiei
Plan de activitati:
1. Pt. a „demitiza” diferitele nationalitati si a descoperi adevarata lor fata, pt a distruge preconceptii legate de nationalitatile diferite:
Organizam la nivel de scoala 3 zile speciale: „Ziua elevului roman”, „Ziua elevului rom” si „Ziua elevului sarb”. In fiecare luna, o zi speciala. Programe recomandate: fiecare etnie se pregateste cu o prezentare cat mai colorata legata de viata unui rom, roman, sarb, etc. Vor prezenta mancaruri traditionale, (la cantina se vor pregati astfel de mancaruri), dansuri traditionale, de la cine le invata, personaje renumite de etnie, povestea cea mai frumoasa, etc. II vor invata pe colegii lor un cantec in limba natala , si ii vor invata cum se spune in limba lor: „ esti un om deosebit”, „esti un prieten bun”, multumesc, te rog, etc.
- Activitatea „Cutia neagra” - Se va face si o cutie neagra, in care elevii vor scrie ce lucruri jignitoare se spune pe adresa lor, si ce sentimente provoaca acestea. Celelate etnii trebuie sa ghiceasca cam ce se poate afla in cutia neagra, dupa care vor discuta impreuna despre baza acestor preconceptii sau generalizari. Aceasta activitate se va face la nivelul fiecarei clase.
2. Programul „Comorile noastre ascunse” - Organizarea de activitati extracurriculare : artistice – sa formeze echipe de teatru in care membrii sa fie cel putin din doua nationalitati. Elevii vor fi stimulati sa-si scrie ei piesele care sa fie inspirate din viata scolii, resp din fapte de violenta pe care colegii le-au trait. Scopul: dezvoltarea empatiei, emotii si trairi pozitive legate de scoala. Concurs de desen pe tema antiviolentei
Concurs pe internet: mesajul antiviolent cel mai fain din scoala, care a facut drumul cel mai lung: Concurs de mesaje frapante antiviolente. Castiga acel mesaj care a fost transmis (forward) de cele mai multe ori intr-o zi, sau o saptamana. Acesta va fi afisat pe coridor, sau intr-un loc stabilit impreuna cu numele autorului
3. Organizarea de activitati sportive , promovand jocurile de echipa. Se va evita mereu formarea de echipe formate dintr-o singura nationalitate
4. Decalogul clasei: Stabilirea unori reguli antiviolenta in clasa, implicand elevii in propunerea de reguli – scopul de a le dezvolta simtul responsabilitatii.
5. Pentru parinti: program de informare si formare, lectorate pentru parinti cu diverse teme axate pe psihologia copilului si modalitati de identificare a elementelor specifice victimizarii, oferirea de posibile modalitati de rezolvare a situatiilor tipice de violenta in scoala.
6. Pentru parinti: program de implicare in activitati de prevenire a violentei/ victimizarii. „Vorbeste-i copilului tau despre strategiile de a face fata violentei”.
7. Pentru a combate absenteismul, un program ce demonstreaza copiilor ca merita sa stea la ore. De ce? Iau note mai bune, deoarece retin multe din lectie. La sfarsitul orei, copiilor li se da ocazia sa raspunda la intrebari din lectia noua, si acumuleaza puncte, care ridica nota in cazul testelor sau in cazul in care „raspund pe nota”.
8. Crearea unui grup de elevi la nivelul clasei pentru a acorda ajutor: cu scopul de asistenta a victimelor chiar de catre colegii lor, invatarea prin cooperare care sa includa elevi mai timizi, mai putin populari in grupuri mici, de acceptare sociala.
9. Infiintarea rangului de „Protectorul Clasei” sau „Ingerul protector „ – la clasele 1-4, rang ce este acordat saptamanal prin vot de clasa unui coleg, care a luat apararea altuia, sau a impiedicat un act violent, etc (dezvoltarea empatiei, implicare sociala, dezvoltarea simtului responsabilitatii, evenimente pozitive in scoala)